Comunicat premsa sobre la clausura de l'exposició de les 16 portes de Collserola

Sobre l’exposició a BIMSA de les 112 propostes del Concurs per obrir 16 Portes a Collserola

El Parc Natural de Collserola en perill d'extinció: la ciutat hi penetra massivament per 16 Portes

Fins el passat 7 de juny BIMSA va acollir l'exposició de les 112 propostes del Concurs d'Idees obert per l'Ajuntament de Barcelona per les 16 Portes de Collserola.

L'allau de plafons amb informacions diverses i plànols molt tècnics fa de la mostra un galimaties inexplicable per als ciutadans del carrer, fins i tot per a molts tècnics, segons els comentaris que s'hi escolten. En la presentació de les propostes no s'ha previst cap format unitari per facilitar-ne la comparació, i, per tant, la desinformació està garantida i el procés participatiu es redueix a un pur tràmit.

El contingut de la majoria dels projectes confirmen els temors de les entitats veïnals que han seguit el procés: clarament, és la ciutat la que es menja literalment el Parc Natural.

L'Ajuntament va assegurar que volia baixar la natura a la ciutat, però sembla que no ha sabut transmetre aquesta idea a la majoria dels equips redactors. Al contrari, en diversos plafons l'Ajuntament anuncia que Collserola és el parc central de la conurbació metropolitana, i, d'altra banda, els projectes dissenyen per sobre de la Ronda de Dalt i dintre del Parc Natural centenars d'actuacions grans i petites que el malmetrien sense remei: així, l'espai protegit per la Unió Europea s'omple de funiculars, bars i intervencions contínues; es desnaturalitza l'entorn enjardinant-lo; s'hi transformen camins, carenes, fondals i racons; s'hi construeixen equipaments, pàrquings de cotxes, de bicis i àrees de lleure..., i així sense parar. En definitiva, es converteix un espai natural en un parc ciutadà i s'altera profundament l'equilibri ecològic, o en altres paraules: pugeu, pugeu a Collserola, el parc natural temàtic més gran del món!

Ho sentim, senyors de l'Ajuntament, ens oposem frontalment a les 16 Portes. Que no són conscients del valor d'un parc natural ni saben que la Unió Europea va aprovar la inclusió d'aquest espai a la Xarxa Natura 2000? El Consistori barceloní no hauria de promoure aventures urbanístiques supèrflues ni fomentar la destrucció de l'única natura que els barcelonins tenim a l'abast, no vulguin ser recordats com l'Ajuntament que va destruir el Parc Natural de Collserola.

De la Ronda cap a avall volem jardins (planifiquin-hi tot el que vulguin), els necessitem, però deixin en pau l'espai natural més valuós del món a prop d'una àrea metropolitana de 4.000.000 d'habitants.

Més informació:

Josep-Lluís M. - Tel. 93 405 43 77

Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola

pcdcollserola@moviments.net

http://www.Collserola.org

No a les 16 Portes


El projecte de les portes de Collserola es queda al calaix

L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, assegura que actualment no és el millor moment per tirar-ho endavant i que s’anirà fent a poc a poc

“Les setze portes de Collserola” és un dels projectes emblemàtics de la ciutat de Barcelona, atès que [...]

http://www.totsantcugat.cat/ca/notices/2012/06/el-projecte-de-les-portes-de-collserola-es-queda-al-calaix-7646.php

6.06.2012