La Torre Negra, Collserola - Sant Cugat

El Pi d'en Xandri

Quin futur per Torre Negra i Can Busquets?

Article d'en Lluís Llerena, membre de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola, a les pàgines del setmanari Directa

Podeu fer-ne la difusió que vulgueu del text i de la pàgina en pdf, citant sempre www.setmanaridirecta.info; i també dir que la revista la pots trobar al carrer als punts de venda: http://setmanaridirecta.info/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=27

Abril 2009


Podeu consultar la sentència sobre Torre Negra

aquí: http://www.radiosantcugat.cat/docs/sentencia-TSJC.pdf

Bàsicament revoca la modificació de protecció de Torre Negra cap a no urbanitzable per dos motius: la previsió de la Ronda Sud i la manca de figures de protecció ambiental de l'espai, ni de justificació suficient pels seus valors naturals intrínsecs. Diu es pot qualificar com a Sòl No Urbanitzable, però no de "protecció especial".

Al respecte, cal tenir en compte que la Generalitat ja preveu superar aquest marc jurídic insuficient, incloent Torre Negra en el Pla especial de Collserola i en el futur Parc Natural, i eliminant la Ronda Sud en el futur Pla Territorial de la regió Metropolitana de Barcelona (ja ha estat eliminada en les versions exposades fins ara). Per tant cal exigir a la Generalitat que doni passes ràpides per declarar el Parc Natural i incloure Torre Negra, i per revisar el Pla Territorial excloent la Ronda Sud.

I a l'Ajuntament cal exigir-li agilitat i que suspengui les licències urbanístiques mentre no es resol el tema, i potser iniciar els tràmits per a la modificació del PGM cap a Sòl No Urbanitzable comú, al menys com a mesura cautelar mentre no es resolgui el marc jurídic, perquè si la cosa es retrasa no es pot mantenir la suspensió de licències tota la vida.

...així estan les coses...

Feb. 2009


TORRE NEGRA - El vídeo. /"El que s'ha de protegir, el que es pot perdre" - març 2008

Plataforma Cívica per a la defensa de la Torre Negra i rodalies: anàlisi de l'acció col·lectiva (2008).

Jornades Plataforma Torre Negra

11 i 15 de març i 1 d'abril de 2008 - Cartell de les jornades

Nota: l'Ajuntament de Sant Cugat no va donar mai llum verda perquè Núñez construís a Torre Negra. Al contrari, va denegar (per sort i gràcies a la presió ciutadana de la Plataforma Torre Negra) tots els plans d'actuació urbanística presentats pels propietaris (per això ara els tribunals han fallat a favor dels propietaris) i finalment va requalificar la zona cap a No Urbanitzable. Una altra cosa són les zones que en van quedar fóra (Costa del Golf, Can Vilallonga, Can Trabal...) i altres zones del municipi on l'ajuntament vol urbanitzar (Can Busquets...). (7.2008)


Situació 2007

Noticia difosa el 07/12/07

El TSJC insta l'Ajuntament a tramitar un PAU de Núñez a la Torre Negra rebutjat anteriorment

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) insta l'Ajuntament a tornar a tramitar un Pla d'Actuació Urbanística (PAU) del grup Núñez i Navarro per edificar al sector de la Torre Negra. Des de l'Ajuntament, la tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, fa una crida a la calma i anuncia que estan estudiant l'estratègia a seguir davant aquesta petició judicial.

El TSJC demana al consistori que tramiti el PAU seguint la normativa de 1998, any en què el va presentar Núñez i Navarro, i que no tingui en compte la legislació actual, que es la que va seguir l'Ajuntament per aturar la proposta urbanística. A mitjans de setembre, el ple municipal va aturar per unanimitat aquest PAU després que la Generalitat deixés en mans del consistori l'acceptació de l'actuació urbanística. El posicionament del ple seguia el dictament la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, que va remarcar que el PAU és una figura urbanística que no existeix en l'actualitat i que el sector de Torre Negra era no urbanitzable des del 2003.

La tinenta d'alcalde de Territori, Mercè Conesa, ha fet una crida a la calma i ha anunciat que s'estan assessorant per prendre una decisió.

La interlocutòria ens diu que tramitem el PAU amb la normativa del 98 i ens estem assessorant i aclarirem la nostra posició.

Precisament, la decisió judicial arriba pocs dies després que el conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal, desautoritzés la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, que depèn del seu departament, per haver aconsellat a l'Ajuntament la no-aprovació del PAU a Torre Negra. La resolució de Nadal deixava sense efecte l'informe que va elaborar l'organisme, que recordava que el sector no és urbanitzable des del 2003.

De totes maneres, Conesa ha puntualitzat que la tramitació del PAU pot no ser favorable per Núñez i Navarro.

Hem d'acatar les decisions judicials però tramitar el PAU no vol dir que tingui un resultat favorable als interessos del promotor.

La decisió de tramitar o rebutjar el PAU i la resta d'aprovacions inicials recau, segons la llei d'urbanisme, en l'alcalde. Tot i això, Recoder sempre ha fet passar aquestes decisions pel ple municipal per demostrar, mitjançant les votacions, la unitat d'acció de les forces polítiques contra la urbanització d'aquest territori. Aquest dilluns, tindrà lloc la comissió de seguiment de Torre Negra, on els partits polítics analitzaran la situació.

Aquest PAU de Núñez i Navarro a la Torre Negra preveu edificar 2.800 habitatges, que ocuparien 165 hectàrees de terreny. La previsió de població en aquesta zona se situaria en prop de 12.000 residents.

Recordem que la protecció de Torre Negra es blindaria amb la declaració de Collserola com a Parc Natural. El grup Núñez i Navarro reclama, però, drets compensatoris si arribés aquesta declaració. En cas de tramitar-se el PAU abans de protegir-se l'espai, la posició jurídica de Núñez i Navarro es reforçaria.

http://www.radiosantcugat.com/index.php/informat/urbanisme/31232.htm

http://www.radiosantcugat.com/index.php/informat/urbanisme/31243.htm


URBANISME

Noticia difosa el 07/12/07

'Cap sentència judicial diu que Torre Negra sigui urbanitzable', segons Recoder

L'alcalde, Lluís Recoder, assegura que cap tribunal ha declarat Torre Negra sòl urbanitzable i llança un missatge de tranquil·litat. Aquesta reacció arriba després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) insti l'Ajuntament a tramitar de nou un Pla d'Actuació Urbanística (PAU) de Núñez i Navarro per edificar al sector de la Torre Negra.

[...]

http://www.radiosantcugat.com/index.php/informat/urbanisme/31243.htmSituació 2003 i abans


La Generalitat aprova la Protecció de Torre Negra !

Comunicat de premsa de la Plataforma Cívica per a la Defensa de Torre Negra i Rodalies (14.04.2003)

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no autoriza que s'edifiqui a la Torre Negra (març 2003)

Tràmits, articles i activitats.

Vista de Torre Negra (650 kB)

'Defensem Torre Negra... fins a la jubilació!' (article de Kristian Herbolzheimer, publicat el 6.12.2001 als 4 Cantons). Una reflexió sobre el sentit de fons de la campanya de defensa de Torre Negra.

Compromís polític amb la defensa de Torre Negra i Collserola pres pels partits polítics de Sant Cugat del Vallès (gener de 2002).

Manifest a Sant Cugat: Per un nou marc de protecció. Protegim Collserola també a Sant Cugat. Febrer 2003.

Comunicat de premsa i l'enquesta presentada als partits i grups polítics. Abril de 2003.


[Plataforma cívica per a la Defensa de Collserola]