Comunicat de la PCDC - 13 abril de 2008:

Èxit de la marxa popular en defensa de Collserola

Marxa des del Baix Llobregat. La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) porta lluitant 10 anys per a que s'ampliï l'espai natural protegit de la serra de Collserola i vist que les administracions no han fet gaire per protegir la serra i els darrers anys s'està consumint més territori agro-forestal que mai, ha decidit organitzar una Marxa popular amb la complicitat de la ciutadania.

La marxa ha estat un èxit, considerant la desmobilització popular dels nostres temps. Prop de 1200 persones han fet un recorregut caminant de dues o tres hores fins arribar al cim de la serra i unes 500 persones més, s'han concentrat directament a la plaça del Tibidabo, en total prop de 2000 persones han participat en l'acte.

Imatge de la marxa del 13.04.2008

[Foto: Oleguer Farràs Jané]

La PCDC, junt amb entitats excursionistes, veïnals, cíviques, etc. hem organitzat aquest diumenge 13 d'abril una Marxa popular en defensa de Collserola per donar un toc d'atenció a les administracions perquè protegeixin definitivament l'espai natural de Collserola, davant la permissivitat urbanitzadora demostrada fins ara.

L'objectiu de la marxa és la de sensibilitzar la ciutadania i aconseguir el màxim suport popular per demanar a les administracions que es declari el Parc Natural de Collserola sense retallades, de manera que aquest nou marc de protecció suposi la fi de les agressions i amenaces que pateix l’espai natural collserolí (urbanitzacions; vials; nous equipaments i infraestructures; etc).

La Marxa ha tingut diversos punts de sortida des de les tres comarques que comparteixen la serra de Collserola (Baix Llobregat, Barcelonès i Vallès). La caminada ha acabat amb una concentració al cim del Collserola, a la plaça del Tibidabo on s'han congregat prop de 2000 persones.

Allà Josep L. Moner (un dels portaveus de la PCDC) ha denunciat l'actuació de les administracions que lluny de protegir la serra amb el gest acordat de declarar Parc natural el que ja està protegit pel Pla d'espais d'interès natural (PEIN), ja te aprovat un nou Pla Territorial Metropolità que continuarà legitimant el desenvolupament urbanístic i les infraestructures als espais agrícoles i forestals de la serra fora del PEIN, per tant no sembla aportar millores o més sensibilitat que el vigent i obsolet PGM del 1976 al que ha de substituir.

Posteriorment s'ha disculpat l'absència anunciada de l'etòleg Jordi Sabater i Pi (per indisposició) que sempre ha donat suport a les demandes de la PCDC i Anna Sallés (veïna de Vallvidrera, i muller de M. Vázquez Montalbán) ha llegit el Manifest per un nou marc de protecció de Collserola.

I lectura de les demandes que fem a l'Administració:

El nou marc de protecció que reclamem ha de garantir que Collserola continuï sent un espai natural privilegiat. Per això ha de preveure:

  1. Desclassificar com a urbanitzables els espais de Collserola que el PGM permet urbanitzar.
  2. No desenvolupar i eliminar les reserves de sòl viàries, previstes pel PGM del 1976 i per l'actual Pla d'infraestructures del transport de Catalunya.
  3. Ampliar el Parc Natural dels límits actuals del Pla d'espais d'interès natural (PEIN) i de la Xarxa Natura 2000 com a mínim, als que proposa "l'Estudi de mesures addicionals de protecció de la serra de Collserola" del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya.

És urgent que el Parlament de Catalunya declari Collserola Parc Natural amb els criteris anteriors, per redreçar la situació actual de destrucció d'aquest espai natural singular de l'àrea metropolitana de Barcelona, tot iniciant noves actuacions.

El final ha estat a càrrec d'un grup d'actors no professionals que han realitzat una paròdia de la situació urbanística que pateix la serra. S'ha apuntat els responsables de la destrucció del territori que sempre de manera legal aconsegueixen desenvolupar els seus plans de desenvolupament i que els aporten grans beneficis econòmics en perjudici de la ciutadania de gaudir del benestar que aporta la natura.

La ciutadania te la oportunitat de manifestar-se i donar suport a la protecció real de Collserola mitjançant el web http://collserola.org/salvemelparcnatural/ que ja ha recollit prop de 3000 signatures individuals i més d'un centenar d'entitats cíviques i algunes empreses.

La PCDC espera de les administracions un replantejament urbanístic que freni el desenvolupament i desprogrami les infraestructures previstes com el Túnel d'horta i el vial de Cornisa. No és coherent declarar Parc Natural sense garantir-ne la protecció.

http://www.pangea.org/alnus/MPDCollserola.html

[+ comunicats]


Marxa popular en defensa de Collserola - 13 d'abril de 2008

Participa a la Marxa popular en defensa de Collserola

La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola - PCDC, junt amb entitats excursionistes, veïnals, cíviques, etc. organitzarem el diumenge 13 d'abril una Marxa popular en defensa de Collserola per donar un toc d'atenció a les administracions perquè protegeixin definitivament l'espai natural de Collserola, davant la permissivitat urbanitzadora demostrada fins ara.

Així, l'objectiu de la marxa és la de sensibilitzar la ciutadania i aconseguir el màxim suport popular per demanar a les administracions que es declari el Parc Natural de Collserola sense retallades, de manera que aquest nou marc de protecció suposi la fi de les agressions i amenaces que pateix l’espai natural collserolí (urbanitzacions; vials; nous equipaments i infraestructures; etc).

La Marxa tindrà diversos punts de sortida des de les tres comarques que la formen (Baix Llobregat, Barcelonès i Vallès). La caminada acabarà amb una concentració al cim del Collserola, a la plaça del Tibidabo (http://www.tibidabo.es/cat/acces.htm).

Així, el desenvolupament serà el següent: S’organitzen tres grups de caminada que confluiran en el cim del Tibidabo a les 12.30 h:

El transport: Per facilitar les aproximacions des dels punts més allunyats s’organitza un servei d’autobús de suport.

Els horaris de les sortides:

- Persones que accedeixin directament amb transport públic al cim del Tibidabo - 12.30 h.

- Servei de guarderia: des de les 12.30 h fins a les 13.30 h hi haurà un servei de guarderia per a la mainada.

- Cim del Tibidabo - 12.40 h a 13.00 h

- Benvinguda als marxaires i assistents - Lectura del Manifest i del text de la campanya de recollida de signatures per un Parc Natural de Collserola sense retallades, ni agressions.

- 13 h a 13.30 h - Acció teatral participativa i fi de la caminada popular

- 13.30 h dinar de carmanyola als jardins del cim del Tibidabo (Opcional)

Apunta-t'ho a l'agenda, la teva participació és molt important per al futur de Collserola.

Si no pots fer la caminada, vine a la concentració al Tibidabo.

Afegeix-te a la Marxa!

Firma perquè Collserola es declari parc natural

Targetó de la marxa del 13.04.2008

[Cartell de la marxa per a les sortides del Vallès]

[Cartell de la marxa per a les sortides de Barcelona]

[Cartell de la marxa per a les sortides del Baix Llobregat]

[Cartell dels horaris de l'autocar del Baix Llobregat]

_____

13 d'abril - Comunicat de la PCDC sobre la marxa

Algunes fotos de la marxa


[Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola]